e-oktatás.sk

Szlovákiai magyar oktatási portál

Indul az e-oktatás.sk szlovákiai magyar oktatási portál

A portál létrehozásának ötlete 2011-ben merült fel azzal a céllal, hogy a szlovákiai magyar oktatási intézmények pedagógusai, diákjai és hallgatói részére egy olyan felületet biztosítson, melyen nem csak az oktatási szférával kapcsolatos hírekről, eseményekről kaphatnak egyirányú tájékoztatást, hanem egyúttal egymással is kapcsolatba léphetnek, egyfajta online-közösséget létrehozva. Ebből az elképzelésből született meg az e-oktatás.sk szlovákai magyar oktatási portál elkészítésére irányuló projekt, melynek sikeres elbírálása után 2012-ben a portál tervezése és tényleges fejlesztése is elindult.

Az e-oktatás.sk szlovákiai magyar oktatási portál elsősorban a következő területeken kívánja segíteni a hazai magyar pedagógusok és diákok munkáját:

- elektronikus tananyagok fejlesztése révén az egyes tantárgyak tanításának/tanulásának támogatása
- az egyes szakterületeken belüli kölcsönös szakmai kommunikáció elősegítése (több csatornán keresztül)
- a hazai és külföldi oktatási szférával kapcsolatos hírek, újdonságok közvetítése

A portál fő profilja elektronikus formában elkészített tananyagok közzététele, valamint virtuális tanulási környezet biztosítása. Ez a választás nem véletlen, hiszen a különböző elektronikus eszközök ma már alapvető szerepet játszanak nem csak az oktatási folyamat előkészítésében, de annak tényleges megvalósításában is. Ennek megfelelően ez a portál is abban kíván segíteni, hogy kész tananyagok, valamint a hozzájuk kapcsolódó módszertani útmutatások elérhetővé tételével fejlessze a pedagógusok és diákok digitális kompetenciáját.

A portál létrehozását és fejlesztését a KEGA UJS-04/2012 "Vzdelávací portál pre školy s vyučovacím jazykom maďarským" c. projekt keretében 2012-2014 között a Szlovák Köztársaság Oktatási Minisztériuma támogatja.

Ön itt van: Home Rólunk